Wachtpost Hoogezand.                      Foto W Mensinga.

Deze wachtpost stond bij de overweg van de Kalkwijk. Aan de linkerkant lag de spoorbrug en aan de rechterkant was het station . De post bediende de overwegbomen, wissels  en de inrij seinen . Sietse Koster en Robert Stremming waren hier o.a. wachters . De post stond in verbinding met het station en  post T aan de oostzijde van het emplacement  .

 

 Wachtpost in Assen                                   Foto Noordnl.

Deze  wachtpost stond aan de overweg bij de Spoorstraat . De post was o.a. voor de bediening van de overwegbomen en de seinen . Zij stond in verbinding met het station en de post aan de Rolderhoofdweg.Aan de linkerkant is de goederenloods van het station Assen te zien .

Wachtpost V  In Groningen.

Dit was de eerste post aan de oostkant van het emplacement van Groningen .De post stond op zes ijzeren poten. Deze post is in de jaren dertig vervangen door een hogere post . Heel vaag zijn de trekdraden onder het huisje te zien .

 

Post twee in Groningen.                          Foto noordnl.

Dit is de tweede post en was de vervanger van  post V . Deze post stond naast het Hereweg viaduct. De locomotief naar Winschoten passeert de post . Vroeger kon je van de Hereweg zo in de post kijken . Deze post is ook al weer in de jaren zeventig gesloopt.

 

 

Wachtpost in Nieuweschans.                     Foto Wim Mensinga.

Post 2 aan de Verlengde Hoofdstraat.  De post bediende  de wissels en de seinen aan de oostkant van het emplacement. Heel vroeger bediende deze post ook de wissel die toegang gaf naar de draaischijf. Het gebouw is begin jaren tachtig gesloopt .

 

Seinhuis Leeuwarden                                                     Foto Utrechts Archief

Dit seinhuis stond aan de oostkant van het station Leeuwarden.  De post  bediende de wissels en seinen op het emplacement . De spoorwegen hebben meer van dit type seinhuizen gebouwd o.a. in Alkmaar. Het gebouw is in de jaren zeventig gesloopt .

 

 

Post T in Hoogezand .                                             Foto Wim Mensinga.

Dit was de beroemde post T in Hoogezand. De post stond aan de oostkant van het emplacement . Er was hier ook een bewaakte overweg . Deze weg ging naar een klein weggetje met enkele huisjes aan het spoordok .De post is in de jaren tachtig uit elkaar gehaald. De bovenbouw is per schip afgevoerd . De post is later weer in elkaar gezet en staat nu in het spoorweg museum van Utrecht.  Een van de laatste wachters in de post was de heer R Stremming .

Post 2 Zuidbroek.                                                         Foto Jan Wagenaar.

Dit was een kleine post die aan de oostkant van het emplacement stond .  Het was een eenvoudig gebouwtje dat diende voor de bediening van de wissels en seinen richting Nieuweschans en Veendam .  Gerrie Hoogeveen was hier jaren lang seinhuiswachter. Volgens de heer Hoogeveen was het een mooie baan met veel vrijheid .    Er stond hier eerst net zo'n  post  als in Hoogezand .   De eerste post is door de Nederlanders in de tweede wereldoorlog in de brand gestoken . De eerste post stond aan het einde van het midden perron . 

Post T in Winschoten                                                             Foto Dick Bolt.

Post T in Winschoten stond aan de overweg bij het Garst . Het was het tweede seinhuis op deze plek . Dit  tweede seinhuis was voor de binnenkomende treinen uit Groningen . Ook werden van hier de overwegbomen bediend . Het seinhuis is begin jaren 90 gesloopt .