Telefoontoestel uit Hoogezand.  Foto W Mensinga 1988

Telefoontoestel met doorlus mogelijkheden .  Aan het kastje zat een slinger om spanning op te wekken . Langs de spoorbaan  stonden telegraafpalen waar de lijnen overheen liepen . Op de foto is het toestel van  het station  Hoogezand te zien .Het station zelf is al weer jaren geleden afgebroken.

Foto W Mensinga

Kleppenkast, telefoon of bloktelefoon  uit Nieuw Amsterdam.

Hiermee konden de seinhuiswachters elkaar waarschuwen voor een naderende  trein. Het kastje was eigenlijk een zelfstandige centrale . Met de  schakelaars kon men de verbinding kiezen . Met de zwengel werd een inductiestroom opgewekt om een batterij op te laden en men kon dan met een andere post praten. Ook was deze stroom nodig om de bel te laten rinkelen.

Kamerslagwerk uit het station van Zuidbroek.

Het kamerslagwerk waarschuwde de stationschef dat er een trein aan kwam door de ding dong bel aan de bovenkant van het kastje.  In het kastje zitten een aantal tandwielen met een opwindsysteem net als een klok. Er hangen  aan de onderkant van het kastje een paar gewichten.  Een van de tandwielen wordt echter geblokkeerd door een elektromagneet . Als de post verder op een inductiestroom door de leiding gevoerd wordt,wordt een pal uit de tandwielen getrokken en de gewichten aan de onderkant van het kastje zetten het slagwerk in beweging .

 

Op de foto een seinsleutel voor het versturen van berichten.

De morse code werd in 1835 uitgevonden door Samuel Morse. Er worden met de seinsleutel, die eigenlijk een schakelaar is ,stroompjes verstuurd . Aan de andere kant van de lijn stond een elektrospoel die een tikkend geluid maakte. De tijdsduur van het geluid was bepalend.  Een . is bijvoorbeeld een E   en  drie lange stootjes - - - bv een O  . Op zo'n manier kon men 15 woorden per minuut verzenden .

   


Het halte seinbord


Op het perron van het station van Froombosch stond een bijzonder sein . Het is een zogenaamde halte seinbord . Het bestond uit een vierkant paars bord met witte randen . Stond het bord om hoog gehesen dan mocht de trein door rijden